HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2008.06.17. 21:04 bota71

"a sikert kapával le nem kaszáltuk..."

A Magyar Köztársaság Nyílt Éjszakai Egyéni Tájékozódási Futó Országos Bajnoksága (röviden: MKNyÉETFOB)

2008.06.14. Brennbergbánya

A megyei felkészítő versenyünk úgy látszik pont az "elnöknek" sikerült a legjobban, node ne is siessünk ennyire előre.

Tudjuk ugyebár, hogy egyesületünk legsikeresebb versenyszáma az Éjszakai OB: valószínűleg azért, mert itt indulnak a legkevesebben, és itt lehet a legjobb eredményt elérni, ha az ember igazán elkapja a fonalat. Megjegyezném még továbbá, hogy az utóbbi években többször is zuhogó eső, esetleg vihar nehezítette a versenyt, ami úgy látszik külön élveztet nyújt klubtagjainknak :-)

De felmerülhet a kérdés: mi az értelme az éjszakai futásnak? Miért nem hagyjuk békében az állatokat, miért tesszük ki szervezetünket is egy olyan terhelésnek, amihez nem szokott? Ahelyett hogy aludnánk... Érdekes, de sokan ebben is látnak örömöt, sőt, egyesek ezért a versenyformáért "élnek" :o

Éjszaka előkerül a felszerelések közötti különbség: vannak már páran, akik speciális nagy fényerejű ledekkel futnak, könnyű aksikkal felszerelve, megint mások 1-2kg-os nehéz akkuval, "klasszikus" halogén izzókkal vágnak neki a távnak, de akadnak kézi góliátos lámpások is. Én 10W halogénnel futottam végig, pár helyen elkelt volna kicsivel több fény, de nem panaszkodom: az aksi is elviselhető így évente 1-2 alkalommal, ezért felesleges lenne több tízezer forintot rákölteni. De szerintem egyesületünk kiváló akku- és fejlámpa készlettel és hevederekkel rendelkezik: ezért is volt először furcsa, hogy mindösszesen (Ildivel és Rózsa Lacival együtt, akik nem futottak) 8-an utaztunk el Sopron mellé, légpárnákkal felszerelt szekereinken, névszerint:

Pápai Tomi és Tari Gábor (junior), Bogos Tamás (felnőtt), Pápai János, Nagy Márti, Somek (szenior).

Kicsi, ám annál lelkesebb csapatunk dacolva az időjárási viszonyokkal és a tereppel, szépen helytállva hagyta ott hajnalban az osztrák határt, és Tomi is feliratkozott immáron a saját nevelésű országos bajnokok közé. A sorozatot egyébként ő sem törte meg, hiszen eddig Bogos Tamás (2004, Koloska-völgy, "ítéletidő") és Szivák Ildi (Kádártai-erdő) is junior éjszakain szerezték a bajnoki címeiket első éves juniorként. A győzelem egyébként kijárt már neki, főleg a tavalyi HOB után, amit gyakorlatilag 2 ponton vesztett el a legvégén...

Ezúton is G R A T U L Á L U N K Tominak, és várjuk a további szép sikereket!

Kicsit azért a versenyről is írnék, továbbá várom, hogy Tomi ír-e egy élménybeszámolót, vagy a "győztesnek nem kell magyarázkodnia" elv alapján inkább felkészül a KOB-ra, és ott is megmutatja :-)

Szóval a versenyen a három leghosszabb pályát futó kategóriák térképcserére lettek kötelezve, ebből már sejthető volt, hogy az A4-es méretű 1:10 000-es térképen a második kör kicsit erőltetett lesz. Az már inkább meglepett engem, hogy az A4-es méretet nemhogy kitöltötte volna a térkép, hanem kb. 50%-át használta csak fel! Első ránézésre ennek is egy nagy része írtás, futhatatlan dzsuva, letiltott terület és falu...

A térképet egyébként Dénes Zoli csinálta, nem is nagyon panaszkodnék rá, inkább csak megjegyzem, hogy a tűnyiladékok sajnos így este nem nagyon voltak meg nekem. Valószínűleg nappal többet fel lehetett volna használni útvonalválasztáshoz.

A térképet egyébként kettéválasztja egy észak-dél irányú sáv, mely a falut és egy nagy áthatolhatatlan dzsuvát takar. Ezen ugye át kellett kelni, nem is egyszer, éshát csak két út megy rajta keresztül: egy dózerút északon, és egy ösvény délen. A déli az érdekes, mivel keleti irányból felhagyott, és hármas zöldben kezdődik: magyarán szólva aki ezt nem kapja el egészen pontosan, az ott is maradhat mindörökre. Én pl. négykézláb kúsztam-másztam, és fel is adtam agyilag az egész versenyt, mert egyszerűen ekkora dzsuvázást még életemben nem csináltam, talán csak a tavalyi cseh long ob-n... Átérve a túloldalra felelevenítettem a Miatyánk szövegét, aztán uccu tovább.

Ami nekem még negatív élményként maradt meg, az az, hogy a bójákon nagyon kicsi fényvisszaverő volt, és nem igazán villantak be a pontok: a bóját mindig előbb láttam meg, mint a "villanást". Ehhez jött még az a nem utolsó élmény, hogy a rendezők könnyű állványokat használtak, ami felvezetés szempontjából könnyítés annak a pár rendezőnek, viszont a versenyzőknek átok: volt nem egy állvány, ami ki volt dőlve, a pont szinte bele volt taposva a földbe. Namost éjszaka így megfogni a pontokat felettébb érdekes. Szóval cinkes volt...

A felnőtt pályáról nyilatkozva kicsit: hát eléggé színvonalas és futható, élvezetes első kör után jött a hideg zuhany, eső és pályavezetés formában egyaránt. A pályakitűző mitha ellőtte volna az összes puskaporát az első körre: a második felvonásra csak a dzsuvázás, kűzdés maradt. A mai napig szedem ki a lábamból a tüskéket, és ezerszer átkozom magam, hogy bevállaltam még egy kört :-) Egyébként a versenyt eléggé jó idővel a helyi erő Vajda Kolos nyerte, aki papírforma győzelmére 1-es szorzót sem fizettek a fogadóirodák... :-)

A többiek is szépen szerepeltek, Tari Gábor az 5. helyével 2 bajnoki pontot jegyzett, valamint Golyó (F50) és Márti (N45) a 4. helyet szerezték meg.

Sokat nem pihenhetünk, mert itt az újabb kihívás a most hétvégén minket is invitáló Középtávú és Váltó OB, amire látványosan többen neveztünk, úgyhogy HAJRÁ ARAK most is!

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr945224598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati 2008.06.18. 11:59:08

Háromszoros hip-hip-hurrá éjszakai bajnokunknak és minden bajnoki pontszerzőnek!! (Vaddisznó nem is volt?)

Bota 2008.06.18. 21:09:55

Akkora volt a dzsuva, hogy itt még a nagyvad sem terem meg :o
süti beállítások módosítása