HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2008.07.24. 21:50 bota71

Tájfutó Világbajnokság, Csehország

ARAK-os tájfutó a VB-n 

   Azt hiszem mindnyájan büszkék lehetünk arra, hogy Gyurkó Fanni személyében volt ARAK-os résztvevője az idei tájfutó világbajnokságnak.
   Szerettem volna riportot készíteni vele, de alig hogy hazajött a VB-ről, már következő nap utazott is tovább északra, következő versenyére. Még a blogját se volt ideje frissíteni, csak néhány kép erejéig.Csak Madárral (édesapjával) tudtam telefonon beszélni.
 Mint megtudtam Fanni jól van, elégedett VB-s eredményével. Madár szerint Fanni a középtáv selejtezőjén nem a legszerencsésebb csoportot kapta, így döntőben csak magára támaszkodhatott, nem volt lehetősége együttfutásra. Fanninak a hosszútáv döntőjén ismét megsérült a fájós lába a régi seb felett. Ennek ellenére végigfutotta, s másnap a váltóban is nagyon jól szerepelt. Az első rádiós ponton a második helyen állt 2 másodperccel maradva le az elsőtől. Végül a 12. helyen, 4 perc hátránnyal hozta be a váltót. Makrai Évi hasonló jó idővel a 9. helyen váltotta Szerencsi Ildit. Talán ha kevesebbet hibázott volna, még a 7. helyet is megcsíphették volna. A végül megszerzett10. helyet régóta nem érte el magyar női váltó, ezért is szép ez az eredmény.

 

- Nem lett volna jobb, ha a csehhez hasonló terepen készül Fanni, nem csak a finneknél? – kérdeztem, - úgy vélem a hasonló terepen szerzett rutin sokat segíthetett volna. A kínaiak például 3 hónapot edzőtáboroztak a cseh terepeken.
 

Az élmezőnyt északon kell keresni – mondta Madár. A legfontosabb szerinte, hogy az élmezőnyben sokat versenyezzen Fanni. Meg kell tanulnia olyan szinten olvasni a térképet, hogy az bármilyen részletgazdag legyen, ne jelentsen problémát a gyors értelmezés. A VB-n is a legtöbb feladat a térképolvasással kombinált  iránymenet volt. Míg az északi terepeken akár a hármaszöld jelű fenyvesben vagy mocsaras területen is lehet irányban menni, nálunk a sűrű aljnövényzetben – csalán, szeder – ez szinte lehetetlen. Amikor annakidején még ő futott a VB-n, Boxi azzal bíztatta, hogy míg magyar térképre 30-szor kell ránézni egy verseny alatt, addig északon 52-szer egy átmenetben.
Másik nyomós indok a "finn" edzések mellett, hogy ott pontokkal edzenek. Vagyis minden edzésen rendes bója van kint. Nem kell lelassulnia ahhoz, hogy beazonosítsa vajon jó helyen van-e a pont. Verseny sebességgel edzhet. Nálunk ugye sokszor csak arra van lehetőség, hogy magának jelöl ki útvonalat a versenyző, s pontközelben még a pont helyét is be kell mérnie.
Fanni a bükki terepeken még nem versenyzett, de nem kell aggódnom, mert az osztrákokkal fog edzőtáborozni Szlovákiában, a 2009-es magyar VB-hez hasonló terepen. Igazából még ráér VB-t nyerni, nagyon fiatal. Ha megnézzük az élmezőny életkorát látható, hogy a csúcson leginkább 27-31 éves nők s férfiak állnak. Fanninál jóval idősebbek. Sokkal jobban passzol korához a főiskolás VB. Most ez a legfőbb célja, hogy ott érjen el kiemelkedő eredményt.
 

- Hogy bírja ezt a lelki és fizikai megpróbáltatást, hiszen még pár nap futásmentes nyaralás sem jut neki? Bírja – nyugtatott meg Madár. Fanni igazi harcos, mint egy sziú indián.

Ő leginkább amiatt aggódik, hogy Fanninak nem csak az edzéssel kell foglalkoznia, hanem a szövetségben pl. indulási jogokért könyökölnie. Sajnos a hatalmi harc a tájfutó válogatott életét is megkeseríti. Vannak edzők, akik nagyon nyomatják tanítványaikat. Olyan személyeket visznek világversenyekre szövetségi pénzen, akik igazából nem odavalók. A sprint és középtáv számokért szinte közelharc dúl. Jó lenne egy ember, aki Fanni érdekeit messzemenőkig képviselné. 

- A menedzser szó nem ismeretlen más sportágakban. Nem véletlenül. Hipp-hopp sajnos senkit nem tudok előrántani a cilinderből erre a feladatra, bár magam is látom erre szükség volna. Idővel talán lesz megoldás. Addig is bízom Fanni erejében, kitartásában. Remélem lába hamarosan meggyógyul és semmi akadályozza majd céljai elérésében. Hajrá Fanni!!!

 Ui.: azt is remélem, Madár nem tesz semmit szíve ellen. J 

Kati

Fanni jelenleg az O-Ringenen, a világ legnagyobb tájfutó fesztiválján vesz részt, majd egy norvég világranglista-futamon indul, mielőtt kiutazna az észtországi Főiskolás VB-re!

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr995224605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bota 2008.07.25. 11:00:14

Előre is bocsi, de képtelenség ezen a freeblog felületen máshonnan bemásolt szöveget normálisan szerkeszteni :-(

Kati 2008.07.26. 00:11:40

Rájöttem mi az a J a mondatok végén több helyen is. Az az eredeti word doksiban a mosolygós jel volt, csak a honlapon az így fest. Kati J=:-)

Bota 2008.07.26. 21:44:43

Nálam mosolygó és szomorú arcok jelennek meg, ezért nem látok L és J betűket... ???

Bota 2008.07.28. 14:14:01

Ez a "csehhez" kifejezés eléggé furi :-)
süti beállítások módosítása