HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.01.18. 19:43 bota71

GPS-es órák a gyakorlatban 2/1...

... avagy miért kell GPS egy tájfutónak?

Azt hiszem minden ember életében, aki edzésnaplót vezet, örök problémaként jelentkezik, hogy: vajon hány kilómétert futottam ma? A gyakorlatban 3 fajta embertípus létezik: az egyiket nem érdekli a táv, csak a futott idő. A másik pulzusmonitorral fut, és a szívjeleit figyeli, abból von le következtetéseket. A harmadik úgynevezett kontrollköröket, avagy bejáratott köröket fut, ami(k)nek kb. tudja a távját. Én pedig vettem egy Forerunnert :-)

Hogy is kezdődött az egész? Mindenki más módszerrel vezeti az edzéseit. Egyik edzőtársam, Less Árcsi pl. körülbelül meg tudta saccolni, hogy hány kilit futott(unk), illetve mániákusan mérte térképen az edzéseket. De igazából a táv és az idő csak egy tájékoztató adat volt, a lényeg nála a felvett szintek mennyisége volt mindigis: tulajdonképpen nem egy hülye hozzáállás, főleg ha hozzátesszük, hogy a tavalyi cseh vb és az idei bükki vb is megköveteli a hegyifutók megfelelő felkészülését. A Bükk pedig rengeteg lehetőséget kínál, a rövid, meredek emelkedőktől a másfél órás monoton felfele futásokig. Na a GPS sokmindent tud, de szintemelkedést nem mér jól. Sőt: nagyon rosszul mér :-( Gyakorlatilag egy alföldi versenyen  (pl. tavalyi ocsb) is képes bemesélni, hogy 1000 méter (!) szintet vettem fel és adtam le... De HOL????

Tehát marad a térképen méregetés, vagy a jobb közelítést nyújtó barométeres megoldás... (esetleg: érzésre!)

Hogy mit nyújtanak nagy általánosságban a mai nagy pontosságú GPS-ek? A székesfehérvári kismaratoni 2500m-es körön rendszeresen tesztelem: 10m-es pontossággal megmondja mindig! Ez azért lényegesen jobb, mint amire először számítottam :o Ráadásul erdőben is rendszeresen tesztelem: se mély völgyekben, se kettesztöld bozótosban nem sikerült még elérnem, hogy elveszítse a jelet. Azért a negyedik emeleti panelház közepén már kicsit szenved :-)

Tehát ezentúl edzés közben is pontos információt kaphatunk, hol járunk éppen, milyen a pillanatnyi és az átlagsebességünk, és még vagy 30 egyéb érdekes információt tudunk belőle kinyerni! A Garmin cég egyértelműen a sportórák új generációját dobta piacra, a mi legnagyobb örömünkre :-)

Ebben az első részben csak röviden mutatom be a Forerunner újabb típusait, a 205-öst és 305-öst, ilyennel fut pl. Józsa Gábor és Novai Gyurika.

A 205 kék színű, és nincsen hozzá pulzusjeladó. Ugyanakkor kompatibilis vele. Tehát ha úgy gondoljuk később, hogy mégiscsak jó lenne a szívritmusunkat is figyelni, vagy az orvos javasolja, akkor ~10e Ft-ért vásárolunk egy jeladót, és automatikusan működik az órával.

A 305-öst vörös színben dobták piacra, alapból HR jeladóval.

Az órák grafikus kijelzővel rendelkeznek. Rátölthető mások által futott útvonal, illetve egy régebbi edzésünk, amit szeretnénk megismételni. Az útvonal mellett látjuk a mi pozíciónkat hozzá képest, és könnyen visszakeveredhetünk, ha esetleg letértünk róla. Hátrányuk, hogy robosztus kinézetükkel nem igazán hasonlítanak a klasszikus órákra. Viszont szerintem súlyra nem nehezek, többnek néznek ki :-)

Az órák multisport funkcióval is rendelkeznek, így pl. triatlonhoz teljesen alkalmasak. Az áruk Amerikából behozva (eBay): 205: ~39e Ft volt nemrég, míg a 305-öst ~49e Ft-ért árulták. Nem olcsó, de kifizethető. A többi funkciójuk kb. megegyezik a Forerunner 405-ösével, amit a következő rovatban fogok részletesen kielemezni!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr1005224641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása