HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.01.23. 08:28 bota71

GPS-es órák a gyakorlatban 2/2.

 ...Avagy a Garmin Forerunner 405 GPS sportóra tesztje

Amint ígértem, a 405-ös (legújabb Forerunner modell) bemutatásával folytatom az ismertető rovatot. Próbálom minél részletesebben kifejteni, mik a pozitívumok és a negatívumok, aztán mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e egy ilyen modern kisokos kütyüre :-)

Első ránézésre sokkal jobban hasonlít egy klasszikus órára a 405-ös, mint elődei. Kicsivel ugyan nagyobb, és még mindig nem túl szemet gyönyörködtető utcai viselet, de futás közben kényelmes és abszolút nem nehéz.

Az első negatívum viszont rögtön a szíja: csupasz csuklóra kényelmesen felül (a szíj eleje maga az antenna, tehát merev kicsit), de télen, vagy hidegebb időben ha az ember használni akarja, akkor ugye nem veheti fel ruha alá, mert tiszta műholdjeleket akar. Ekkor viszont egy pullóver és egy dzseki már erősen feszegeti a szíjméreti határait, nekem aránylag vékony csuklóm van, és így is éppen hogy az utolsó lyukat használom. Szinte egészen biztos hogy egy 100 kilós embernek már gondjai vannak vele... Egyébként pedig figyelni kell rá, hogy a kesztyűvel se árnyékoljuk túlságosan.

Az órán igazi innovációként vezették be, hogy csak 2 nyomógomb van, és egy aktív perem, ami "lezárható". A két nyomógomb ellátja az alapvető funkciókat: Stopper indít, megállít, részidő. Azonban szegények annyira érzékenyek, hogy erdőben képtelenség úgy futni, hogy ne részidőzzek folyamatosan, amikor hozzáér az óra pl. egy ághoz. A perem feloldása és lezárása pedig úgy történik, hogyha a két gombot egyszerre nyomjuk. Hátrány: elrakod az órát táskádba, persze lezárt peremmel. Ekkor az órát különböző erőhatások érik, és 100%, hogy a két gomb egyszerre is benyomódik. Perem felold, az óra szó szerint megzavarodik, kiakad, és olykor reset-eli magát, törölve az összes edzést és a személyes profilt... Még jó, hogy a pontos időt is a műholdaktól kapja, legalább azt nem kell utánállítani ilyenkor. Egy agyrém!

Szóval rákanyarodnék a peremre. Ez tényleg nagy találmány, pofás, ötletes, de a futók számára abszolút használhatatlan. Már amikor a leírását néztem, akkor leesett, hogy egy olyan fejlesztőcsoport dolgozott rajta, akik egy ideális világban élnek, és a fantáziájuk véges.

A perem úgy működik, hogy érzékeli ha hozzáérnek. Érdekes módon a kesztyűre 90%-ban nem reagál. 4 részre van osztva, alul, felül és két oldalt van 1-1 funkció. Ha hozzáérünk, akkor az adott funkciót aktiváljuk. Ha "simogatjuk", azaz az ujjunkat végighúzzuk a perem szélén, akkor a görgetősávban fel-le lapozhatunk. Teljesen profi! Otthoni körülmények között... Amikor viszont futunk vele, mindig le kell zárni, mert megzavarodik, ha a ruha hozzáér, vagy ha izzadtság, eső vagy egyéb hatások érik (növények, stb...). Tehát van egy jó kis perem, ami okos, ügyes, és használhatatlan. Egyébként a világítást is úgy lehet elérni, ha két ponton hozzáérünk a peremhez, tehát futás közben kénytelenek vagyunk hanyagolni a világítást :-(

Azért vannak pozitív tulajdonságai is az órának, amik eléggé magukkal ragadtak: ~34 információból választhatjuk ki, mit jelenítsen meg futás közben: sebesség, tempó, pulzus, táv, idő, napfelkelte, napnyugta, és egyéb nyalánkságok :-) Mint az látszik, ehhez is lehet pulzusmérő jeladót venni, valamint biciklis kiegészítőt, tehát triatlonistáknak is alkalmas.

Az óra aksija ~8 órát bír műholdas vétel mellett, tehát pl. Ironmanre már nem alkalmas, de egy átlag futónak ideális. Edzésekből megszámlálhatatlan mennyiségűt tud tárolni, de én azért rendszeresen törlöm... A számítógéppel egy USB stick-en keresztül kommunikál, ha a stick csatlakoztatva van a bekapcsolt számítógéphez, akkor automatikusan keresi az új edzést: hazaérsz az edzésből, és míg lezuhanyozol, kiolvassa az adatokat.

A szoftvere sajnos ismét a "nem igazán sikerült" kategóriát képviseli: szerintem egy középiskolás amatőr gyerek is jobb programot hozott volna össze, ráadásul olyan idióta módon írták meg, hogy az nagyon sokszor egyszerűen fáj: az igaz, hogy vagy 34 adatot tud az óra, de a szoftver csak fix 8 vagy 10 infót tud megjeleníteni. Pl. részidőt nem tud, csak köridőt... Ez azért több mint nevetséges. A heteket angol módra vasárnappal kezdi, és ezen nem lehet változtatni. Sokszor akad ki, különböző értelmetlen hibaüzeneteket generál, és az edzések átvitele sem túl megbízható: sokszor nem tudja átmásolni, és akkor jön a szenvedés...

Van hozzá egy amatőr világtérkép, de célszerű a turistautak.hu-ról letölteni magyar térképeket, és akkor sokkal jobban rajzolja be az útvonalat. Valamint letölthető hozzá különböző egyéb szoftver, amivel élvezetesebben elemezhetjük ki az edzéseinket, mint ezzel a vacakkal. Ez nem az óra hibája, de a Garmin cég ígérete szerint ezek nem is lesznek kijavítva a jövőben sem :-(

Érdekes módon a 405-ös nem egyértelműen a 305 továbbfejlesztett változata, mivel a kijelzője nem grafikus, tehát útvonalat nem tud kirajzolni, és nem is multisport óra, tehát nem lehet edzés közben a sportágak között csak úgy váltogatni (új sportág, új edzés...). Felmerül a kérdés: egyfajta visszalépés? Tájfutóknak célszerűbb a 305-ös?

Az órát Magyarországon olyan 80e Ft-ért lehet megvásárolni, + ~10e Ft a jeladó, én fél éve Amerikából (eBay) 50e Ft + szállítási költségen (10eFt) hoztam be, azaz egy 20e Ft megspórolható ily' módon. Viszont nincs hozzá garancia (ami azért nem ártana) és a hálózati töltőt sem lehet bedugni a 220-ba, vagy kell átalakító, vagy tölthetjük számítógépről (egy ún. "krokodilszáj" töltő segítségével...).

Összegzés: jó kis óra, végülis nem bántam meg, hogy megvettem, mostmár minden edzésre ezt használom, viszont sima futóversenyekre marad a Polar: kisebb, könyebb, és nincsenek hülyeségei. Tájfutó versenyre azért jó a Garmin :-)

A legnagyobb hibája, hogy talán túl gyorsan dobták piacra, és mint minden "első modell", ez sem a legkiforrottabb... Talán ha kijön az utódja, azon sokmindent kijavítanak, és érdemes megvárni. De egyelőre nem tudok róla hogy terveznék a piacra dobását... Addigis sok szenvedés és öröm fogja övezni a használatát... Az ARAK-ból rajtam kívül Anti is már ilyennel fut, aztán ki tudja, a jövőben biztosan egyre többen :-)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr165224643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása