HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.05.21. 21:35 bota71

Egy arakos kirohanása - avagy Zrínyi nyomában!

Veszprém Megyei Rövidtávú Bajnokság - Szigliget

2009. május 10.

Interjú Momoval (aki kérdez: hát én!)

Mikor volt a kezedben utoljára sprint térkép?

Ilyen kérdésekre elég komoly energiákat kell mozgósítanom, hiszen lassan a memóriám megtelik mindenféle ország, hegy, túra leírásaival.
Sajnos a tájfutó élményeim mélyebb rekeszekbe kerülnek így nehéz ezeket előkotorni. Nem tudom pontosan, de emlékszem sprintre Tapolcáról és Melbourne-ből is, de biztos hogy volt azóta is részem ilyen jóban.
 

Melyik volt a nehezebb: ezen a sprint pályán hibátlanul, megfelelő sebességgel végigmenni, vagy a Tipo Kupa szintes, lassabb, erdei pályáin?

Nehéz összehasonlítani. De nehézségre maradnék a Tipo Kupa mellett. Többet tanultam abból.

Mit tudnál elmondani a vár történetéről?

Ha jól emlékszem 13 századi vár és komoly szerepe volt mint végvár a 15. és a 17. században is.

Szerinted mire kell a legjobban figyelni a sprint távon?

A sebesség és a tájékozódás egyensúlyára. Fontos hogy tudjunk tempót váltani a gondolkodásunkkal összhangban. Figyelmes lefutás a pontról,útvonal helyes kiválasztása, majd zöld zóna versenytempóban a támadópontig, majd ismét vörös zóna, kicsit lassabban pontfogás...

(szerintem meg a pontról lefutás a világos zóna szakasza, majd folyamatosan sötétedik, a ponttól 20 méterre már annyira sötét zöld a szakasz, hogy szinte fekete, és a pont mellett is csak farolva lassítása pontfogás erejéig... Sajna ezzel a taktikával még nem nyertem rövidtávú versenyt, de hiszek az elmélet sikerességében! Ehh :-) )

Milyen körülmények között vennél fel szöges cipőt? (aszfalt/nem aszfalt arány)

Nehézsúlyú versenyző révén én hanyagolnám a szögest városi sprint versenyeken.. még akkor is ha az arány 60-40 az erdő javára...
Ennél többnél már elgondolkodnék. (Persze a terep talajától függ)


Ezen a versenyen milyen cipőben futottál?

Utcai futócipőben, Reebok "Flying Brick" (ahogy mi elneveztük, miután csúnyán leszerepelt utcai futóversenyeken a keménysége miatt). Ide tökéletes volt.

A ROB-on szintes pályán, kb. 50-50% mellett többek szerint a szöges cipő előnyt jelentett. Szerinted mennyire lehet befolyásoló tényező?

Ahogy említettem is ez versenyző függő... Ha hobby és rekreációs szintről beszélünk
akkor én mindenképpen maradnék az edzőcipőnél... Ha nehezebb élversenyző vagy, akkor már nehezebb a kérdés. De nem szabad elfelejteni sok tényezőt, mint például: a versenyző boka sérülési történelme, testsúly, kor, stb...).

Köztudott, hogy a szöges alacsonyabb építésű, jó tapadású erdőben és kemény talajon, problémás viszont aszfalton és persze néhol versenyeken tiltják is használatukat.

Edzőcipő: megszokott hétköznapi edzőcipődet használhatod, kellemesebb érzés, jobb tapadás aszfalton, kevesebb fájdalom... De ahogy az erdőbe beérünk, a puha talp és a magas építés hamar átmehet egy magas sérülési faktorra...

Melyiket preferálod jobban: a városi sprintet vagy az erdeit? Mennyiben másabb egy erdei sprint mint egy erdei középtáv?

Én személy szerint szeretem a változatosságot, így kombinálnám a városi sprintet az erdővel... Jó átmenet azoknak a kezdőknek, akik megpróbálják a tájfutást... Valamint a profiknak is akik tempóváltásokat és technikai kihívásokat keresnek. Erdei sprint és középtáv: a nagyközönség számára nem nagy különbség, hisz a relatív tempó az majdnem ugyanaz... Élversenyzőknek pedig elég komoly igénybevétel; sprint: sok rövid átmenet - gyors tempó, míg középtáv: több útvonal kombináció gyors tempó mellett. 

Mit szólnál egy klasszikus távú városi tájfutáshoz? Szerinted mennyire lehet népszerüsítő egy városi váltó? (anno a veszprémiek rendeztek ilyet Fűzfő-gyártelepen, pénzdíjjal, azóta senki...)

Jó hogy említetted ezt, mert a tapolcai verseny amit említettem az is ilyen volt. Én nagyon jónak tartom, akár OB szinten is... különböző kombinációkkal: korcsoport, mix, stb.

Mikor jössz legközelebb haza, melyik verseny lesz a következő, és hányadik lesz szerinted az Arak felnőtt váltója a VOB-on?

Legközelebbi látogatásom június közepén lesz a megszokott kihívásra: Középtávú és Váltó OB. Ahogy nézem, pontszerző lesz a csapat, a felállást még nem lehet látni... Várom a válogatót, ami a középtávú lesz...

Mik a rövid- ill. hosszútávú nagyszabású terveid?

Tervek: ha tájfutásról beszélünk, akkor a Váltó OB-n az 'A' csapatban futni. Hosszútávú terv: kicsit több edzés és több tájfutás a jövőben.

(nameg gondolom revans Szajkó Csabin... :-) )

MIKOR MÉSZ TOMIVAL MOUNTAIN MARATHONOZNI????

Egyelőre a kondim kell összeszednem, de remélem hogy ebben az évben valamit összehozunk.

Végezetül pár kérdés a nagyérdeműnek:

Szerinted Dávid hányadik volt???

Te mire használod a gyufát? Mi az, amire sohase használnád, még álmaidban sem???

Milyen lehet az élet egy vesével? Plusz pontért: képzeld el magadat egy egyszarvú LÓ helyébe!

A válaszokat a kommentekhez kéretik megadni :-)

Hakan Eriksson

 

Minden idők legnagyobb rövidtávú sztárja, a személyes példaképem :-)

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr55224666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kdavid 2009.05.24. 16:09:03

Én is kíváncsi vagyok, hányadik lettem...Ennek a cikknek az elolvasása után akartam megnézni, de most, hogy várhatóan itt is megtudhatom az eredményt, inkább megvárom!

Bota 2009.05.25. 10:18:19

A kérdés költői, és NEM a ROB-ra vonatkozik, te kis butus!!!!

kdavid 2009.05.25. 12:40:02

én sem arra írtam...

Bota 2009.05.26. 09:16:01

Azért az nem semmi, hogy az emberek még tippelni sem mernek... Gondoltam hogy nem lesz egyszerű, de hogy ennyire!
süti beállítások módosítása