HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.07.05. 19:45 bota71

Ifjúsági Európa Bajnokságok

Most hétvégén zajlott le az Ifjúsági Európa Bajnokság, és ennek apropóján, illetve Baumholzer Máté ezüstérme előtt meghajolva gondoltam írok egy áttekintőt, mi is történt eddig az Ifi EB-ken - illetve ahogy sokáig hívták: Youth Match-eken...

Amikor 2000-ben elkezdtem a tájfutást, ifiként, a legjobb ellenfeleimet, kategóriám legjobbjait a Középtávú OB-n ismerhettem meg: ez volt életem első tájfutó OB-ja, és rögtön magyaroknak gratulálhattunk! Később az őszi ENOB-on kisNagy Sanyi már mutatta nekem arcra is a "nagyokat" (Sinkó Jani, Szücs Levi, Gyulai Peti, Pelyhe Dani, Szentei Tomi) és nyilván nem lehetett más tervem, mint behozni azt a hatalmas lemaradást, hogy ők már letettek valamit az asztalra, én meg még csak most kezdtem el. Hát azt hiszem ma kijelenthetem, hogy 10 év után már eltűnt mindenféle szakadék, ugyanakkor jöttek újabb, jobb ellenfelek, akik megmaradtak, és szurkolhatunk nekik a felnőtt VB-n is! (Sajnos ez persze azt is jelenti, hogy a régi nagyok mind abbahagyták, illetve hobbi szinten csinálják ma már. Ez alól kivétel a hosszú ideje sérvvel kűzdő Dani, aki remélem még bármikor visszatérhet!)

Tehát azt hiszem 1990-ig kell visszamenni az időben, amikor az első Ifjúsági Európa Kupát rendezték, Ausztriában, és Magyus (F18 kategória) és az F18-as váltó rögtön aranyéremmel térhetett haza! Az N16-os lányok is bezsebeltek egy ezüstöt a váltón. Ebben az évben egyébként a cseszlovákok taroltak, a magyarok a 3. helyet szerezték meg a nemzetek versenyében, szoros meccset vívva Svájccal.

Egy évvel később, 1991-ben a lányok hozták a sikert, N16-ban Lubinszki Marika szerzett ezüstöt, N18-ban pedig Nagyági Kati lett a bajnok, a váltó pedig a harmadik helyen jött be. A nemzetek versenyében a sorrend majdnem ugyanaz lett, mint '90-ben, csak bejöttek a svédek a 2. helyre, és így a magyarok is lecsúsztak a dobogóról.

Ezután jött pár sikertelen év. Az 1994-eset emelném ki, aholis a 16-os kategóriákban feltűnt a dobogón két név: Simone Luder és Thierry Gueorgiou... Ugye jelenleg ők a világ legsikeresebb tájfutói, két világklasszis már ifi korában megmutatta, hogy lesz belőlük valaki... Pont emiatt érdemes odafigyelni ezekre a félhivatalos Ifi EB-kre, mert bár nem indul az összes nemzet, főleg a skandik szokták kerülni, ugyanakkor a jelenlévő országok későbbi csillagai már itt eredményeket szoktak felmutatni!

1996-ban a 16-os lányok hozták az újabb érmet, ezúttal egy bronzot a váltóban Biró Alma, Farkas Zsuzsanna és Zsebeházy Eszter összeállításban, majd jöhetett egy újabb sikerév, az 1997-es.

Ismét Ausztria, ismét bajnoki cím, ezúttal Sprokitól F16-ban. A dobogó 3. fokán a későbbi nagy ellenfelét, a mára világklasszissá növekedett Andrei Khramovot láthatjuk.

Az 1998-as évben eljött végre hazánkba is a rendezvénysorozat, Szombathely adott otthont a versenynek, ennek megfelelően jól szerepeltek a magyarok: a 18-as lányoknál Farkas Zsuzsa győzött Makrai Évi előtt, a 16-os váltóink bronz, a 18-as női váltó pedig ezüstérmet szerzett, ezzel a 4. legsikeresebb ország lehettünk az oroszok, a csehek és a svájciak mögött!

Az 1999-es versenyen már eléggé sok mai klasszis neve megtalálható az eredménylistában, előttük pedig két magyar név: a 16-os fiúknál Sinkó Jani győzte le az összes vetélytársát (mögötte az ezüstöt a mai világranglista-vezető Daniel Hubmann szerezte meg), Sproki pedig hatalmas meccset vívott Khramovval, ezúttal sajnos az orosz volt a jobb. A 18-as lányok hozták a váltó sikert, az ezüstérem László Dóra, Buknicz Tímea és Farkas Zsuzsa nyakára került.

A 2000-es év lett sajnos a leghírhedtebb a versenysorozat történetében, a Kalinyingrádban megrendezett viadalon több csalás is történt, végül a váltóeredményeket el is törölték. A magyar csapat egyetlen érmét a 16-os lányoknál 3. helyet szerző Csiszár Adrienn nyerte.

A ma is aktív válogatottak első sikeréve az ezredforduló után jött el, a technikás cseh terepeken Zsebe Isti (F16) és a 18-as lányok (Csiszár Adrienn, Kelemen Bernadett, Fekete Anikó) szereztek bajnoki címeket. Váltóban még további két bronzérem jutott a 16-os magyaroknak, fiúknál a Zsebe-Gösswein-Ralovich trió, míg nőknél a Kerényi Kriszti-Szerencsi Ildi-Zsigmond Száva trió voltak eredményesek. Csabi egyéniben 9. lett, ez volt az első válogatott sikere.

 

 

A 2002-es lengyel EB Pelyhe Daninak (F18) hozta el a sikert, "félhazai" terepen az újonnan bevezetett sprinten lett 2., Tas Katával (N16) egyetenben. Dani a későbbi többszörös világbajnok Fabian Hertnertől kapott ki, akit olyan csúnyán bealázott a 2006-os fősulis VB-n Fanni :-)

Váltóban nem jöttek ezúttal a sikerek, a 18-as fiúk (Pelyhe-Zsebe-GyulaiP) 10 másodperccel csúsztak le a dobogóról, míg a 16-os fiúk a debüláló Kovács Ádám-Lenkei Zsolti duóval (Horváth Zolikával kiegészülve) a 8.-ak lettek.

A 2003-as szlovák derbin Tas Kati (N16) folytatta a jó szereplést sprinten, ezúttal a 3. lett, a 18-as lányoknál pedig Szerencsi Ildinek jutott ezüstérem, alig 3 másodpercen múlott a bajnoki cím! A fiúknál 16-ban Lenkei Zsolti lett a 2. a jelenlegi DTC-s, ex-KTK-s helyi erő Krajcik mögött, Szabó Bandika a 9. helyen robbant be a nemzetközi mezőnybe. 18-as fiúknál elsöprő kettős magyar siker, a második aranyát nyerő Zsebe Isti mögött Gösswein Csabi jött be másodiknak. A két magyar menő között alig 2,5 másodperc döntött!

 

Csabit nagyon idegesíthette a vereség, mert másnapra összekapta magát, és hosszútávon megszerezte az aranyat, Tas Kati pedig hihetetlen szoros versenyben, mindössze 4 másodperccel kapott ki a cseh lánytól!

Váltóban egyedül a Kovács-Gösswein-Zsebe trió állhatott dobogóra, 2.-ak lettek az oroszok mögött, ismét szoros versenyben.

2004-ben immár sokadszor adott otthont az EB-nek Ausztria. Szabó Bandika 2 másodperccel kapott ki sprinten, miközben Lenkei Zsolti majdnem megnyerte a versenyt, csakhát az átfutó ponton nem csippant az SI doboz. Hiába voltak felvételek róla, hogy ott járt, nem fogadta el a rendezőség, és kizárták (így a "nem-a-legjobb-győzött" tipikus esete jött létre). Klasszikus távon az 5. helyet szerezte meg ezután, míg Ádám a 4. a jelenlegi klubtársa, Glibov Ruslan előtt.

Váltóban jobban ment a magyaroknak, az ebben az évben összekovácsolódott Szabó-Kerényi-Lenkei triót csak a csehek tudták legyőzni F16-ban, a női 16-os csapatunk (Szerencsi Dóra-Őry Eszter-Péley Dorottya) 3. lett.

2005-ben a cseheknél ismét a sprint számokban jöttek az eredmények, Péley Dorka Európa Bajnok lett 16-ban, 18-ban Őry Eszti 2. lett kevesebb mint 3 másodperccel kikapva a cseh lánytól. Váltóban a fiúk voltak jobbak, a 16-os fiúk 3.-ak (Turcsán Gábor-Mets Márton-Györgyi-Ambró Gergely), a 18-asok (Szabó-Kerényi-Lenkei) pedig 2.-ak lettek. Ezekkel az eredényekkel a magyar csapatnál csak a csehek és a svájciak voltak jobbak.

 

 

A 2006-os szlovén EB nem sikerült jól a fiataloknak, egyedül Tibay Ilona tudott dobogóra kerülni, klasszikus távon lett 2., hatalmas versenyben: 1 másodperccel verte a cseh, és 2 másodperccel az orosz lányt! Azt hiszem az elmúlt évek pechsorozatát némikébb kompenzálta ez a siker.

2007-ben ismét hazánk rendezhette az Ifi EB-t, Eger volt a házigazda, az akkori lakótársam, Kovács Ádám pedig az egyik pályakitűző. Mind a rendezés, mind a válogatott szereplése jól sikerült, hiszen 2 érmet is szereztek az ifik, ezúttal a lányok voltak a jók, és ismét sprinten: Tóth Réka a 16-os lányoknál, Péley Dorka pedig a 18-asoknál lett 3. Réka egyébként holtversenyben végzett a lengyel lánnyal, így ismét szerencsénk volt! Kovács Filoména 5. helye is szép, a magyar csapat szintén az 5. lett.

Tavaly Svájcban Baumholczer Máté volt a legeredményesebb, a 16-os fiúknál sprinten 3. lett, mindössze 5 másodpercet kapva a bajnoktól. Klasszikus távon 4., váltóban pedig Horváth Marcellel és Tölgyesi Ákossal kiegészülve 6. lett. Vellner "Kaller" Gábornak mindössze 10 másodperc kellett volna a dobogóhoz sprinten, így a 6. helyet szerezte meg.

Idén is nagy várakozással tekintettünk a szerbiai EB elé, Baumholczer Mátétól várta szerintem mindenki az aranyérmet. Bár az első hely nem lett meg, azért hatalmas versenyt vívott az ezüstért, 1 másodperccel múlta felül svájci vetélytársát klasszikus távon. Kazal Márton (F16) 6. helye klasszikus távon kellemes meglepetés. Sprinten Tóth Réka hozta a jó formáját, és 6 másodpercre a dobogótól végül a 4. lett. Váltóban nem ment jól a csapatainknak, csak a 18-as lányok tudtak 6-ba kerülni.

Fontos tudni, hogy az utóbbi években a skandinávok is rájöttek, hogy nem is nagy hülyeség kihasználni az Ifi EB-ket, és egyre több nemzet képviselteti magát. Ez azt is jelenti, hogy sokkal erősebb a mezőny, sokkal színvonalasabbak a versenyek, és remélhetőleg a rendezésbe is hamarosan bekapcsolódnak, így már ifikorban lehetne technikás északi terepeken rohangálni. Ami pedig még nagyon fontos: Zsebe Isti panaszkodott anno, hogy hiába nyert ifiben 2 bajnoki címet, a junior VB mezőnye annyira hihetetlen erős volt, hogy nem sikerült 20-ba kerülnie, ami ugye meglepetés... (az első bajnokunk, Magyus 1991-ben a juniorok között mindössze a 75. helyig jutott!) Most viszont állítom, hogy aki ebben az erős mezőnyben dobogóra tud állni, az a juniorok között sem fog nagy ugrást érezni, és nagyobb eséllyel fog ott is jól szerepelni. Bár erre Csabi és Ádám felfogása is mindig tetszett: nem az a lényeg, milyen erős a mezőny, oda kell állni, és meg kell csinálni!

Megemlíteném még, hogy jelenleg három nagy utánpótlás "műhely" működik, a két nagy klub (PVSK és SZVSE) mellett Kovács Zoltán gyűjti a Sirályok SE egyesülete alá a tehetséges, ambíciózus fiatalokat, akiket rendre ott találunk az utánpótlás keretekben. Jó lenne, ha ez a kör bővülne, és sokkal több válogatott sikeredző mutatna fel tehetséges fiatalokat, jelenleg erre a veszprémiek vállalkoztak szinte egyedül...

 

Máté a dobogón (2009)
(forrás: lazarus.elte.hu (Zetor)

3 komment

Címkék: bajnokság európa ifjúsági tájfutás eb tóth ifi sinkó zsebe baumholczer eyoc gösswein magyus nagyági péley pelyhe vellner zsebeházy


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr975224681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaki 2009.07.06. 13:46:30

Szia 91 ben Nagyági Kati lett a bajnok. Szaki

Bota 2009.07.06. 21:24:42

Ja, lehet, ő az egyetlen akit nem ismerek :-) Köszi, javítottam!

P.Gabor 2010.12.09. 15:00:18

Azóta van egy negyedik klub is, a tabáni spartacus
süti beállítások módosítása