HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.09.14. 13:50 bota71

Regenerálódás és gyógyulás

"hiába kel fel és jár, ha aztán elindulni fél..."

Aki tette már ki testét extrém terhelésnek, tudhatja, hogy nem igazából ér véget a verseny a célszalag átszakításával, hanem sokkal tovább tart...

Bármelyik maratoni vagy annál hosszabb (akár távban, akár időben) versenyemet tudnám említeni: a célt átlépve fájdalom + fáradtság, de az igazi kihívás inkább a másnap reggeli ágyból kimászás szokott lenni. A profi sportnál azonban léteznek apróbb trükkök, amik segítenek abban, hogy ne kelljen hosszabb időt kihagyni az ilyen mértékű szervezetrombolás után.

Ha meg kellene fogalmazni, mit jelent a doppingolás, azt mondanám: az orvostudomány bevitele a sportba. Ha azonban a fizikát visszük be, vajon mennyire számít doppingnak? Hiszen ugyanúgy előnyt jelent a versenytársakkal szemben. A doppingolás ugyanakkor másik megfogalmazásban: idegen anyag bevitele a testbe. Na a következő gyógymódoknál ilyen jelenség nincs, ugyanakkor mégis úgy gondolom, hogy mivel a test últerhelhetővé válik segítségükkel, így óvatosan kell kezelni a hirtelen jött javulást.

A két gyógymód közül személyesen csak a Bemer 3000 elnevezésű mágnesterápiás készüléket próbáltam ki. Mivel a Hungária Kupán is megjelent, és kiderült, hogy Simone-Niggi is használja, így írok róla pár gondolatot.

A kőszegi edzőtáborba jópár "amatőr" hobbifutó is lelátogatott. Attól még, hogy nekik nincsen világmegváltó terveik, muszáj volt végigcsinálni az extrém terhelést. 2 hét, több mint 400km, a 14 éves gyerekeknek is. Bár lehet, hogy ők kicsivel kevesebbel megúszták, ugyanakkor tisztán kell látni: a szervezetünk nem ilyen próbára lett kitalálva.

A kőszegi edzőtáborok egyik jellemzője, hogy a legtöbb résztvevő lesérül a végére. Ez egy természetes folyamat, és ha csak 1-2 hétig tart, akkor nem is mondhatjuk, hogy hülyeség. Egy ilyen 2 hetes edzőtábor szinte egy évig tartó jó alapálló-képességet is hozhat! Persze nem csak kilóméter gyűjtögetés szerepel a repertoárban, hanem résztávos hegyi edzések is, úgy ahogyan azt kell.

Idén a szokásosnál kevesebben sérültek le. Sokan életükben nem futottak még olyan heteket, mint itt. Sokan általában egy hónap alatt nem futottak eddig annyit, mint itt pár nap alatt.  Egyértelműen ki kell jelentenem, hogy a siker egyik oka a Bemer 3000 volt.

A készülés egy "lepedőből"  és egy "párnából" áll. 12 féle alap terápiát tartalmaz, valamint 4 programot, mely ezen alapterápiás kezelések kombinációja. Van spéci kombináció edzés előttre, edzés utáni regenerációra, sérülésekre, különböző fájdalmakra. Átlag hétköznapi emberek is használhatják, elrettentő erejű viszont az ára, mely ~800 ezer forintban áll meg. A "lepedő" az egész testet kezeli, a párna pedig a koncentrált kezelést szolgálja. Léteztik továbbá egy kisebb dobozka is, ami speciálisan a sérülésekre lett kitalálva, a szerkezet teljes gyógyító hatását egyetlen kis területre összpontosítva.

Egy kezelés 8-20 perc között van, az elején "átmágnesezzük" a testet, majd jöhet a célzott kezelés. Első alkalommal a páciens érzi, hogy valami történik: kitágulnak azok a hajszálerek, amik nincsenek használva, ugyanakkor segíthetik a gyógyulást, regenerálódást, vérellátátást. A többi kezelésnél nem lehet érezni semmit. Ugyanakkor a hatása kézzel fogható: edzésről edzésre képes az illető javulni, habár logikusan nézve elvileg egyre fáradtabbnak és kimerültebbnek kellene lennie. Én sohase tudtam hinni az ilyen gyógymódokban, de ez most engem is meglepett. A poén az, hogy van benne ráció, és lehet hinni a működésében. Nem mondom, hogy Simone-Niggli emiatt lett minden idők legsikeresebb tájfutó nője, illetve az én sérülésemet sem oldotta meg, de mindenképpen hatásos. Nálam 10 percnyi futásig tudott segíteni, pedig előtte 2 percet sem tudtam. Nem sok, de 4 nap alatt nem is rossz!

A kórházakban is alkalmazzák, műtét utáni regenerálódásra, a gyógytornászok körében pedig szintén elterjedt. Nem tudom a hazai tájfutásban mennyire van tapasztalata az embereknek erre vonatkozólag, de szívesen kipróbálnék vele egy komplett alapozást. Tudnék benne hinni, hogy sérülés nélkül letudható vele az a 4 kemény hónap... Amúgy ha a 800 ezer forintos árat egy egyesület rakja le, és egy közös klubházban tárolják, akárki akármikor beugorhat pár perce, és vigyáznak is rá, akkor egy egészen jó befektetésnek bizonyulhat. Nyilván ha vannak 20-an edzésen, akkor nem tudja mindenki használni, időhiány miatt.

Bérleti ára elérő, Fehérváron 25 ezer forint egy hétre, de 4 óránként használható, így egy nap 4-5 kezelés is belefér. Miskolcon 15 ezer forint / hét áron kínálták kölcsönzésre. Edzőtáborok esetén határozottan ajánlott, mert több főre leosztva eléggé minimális költséghányad jut az emberkékre.

Akit érdekel, további infó itt: http://www.bemer.hu/

Másik gyógymód, amiről mostanában olvastam, a Magyarországon nemrég debütált hidegkamra.

Rendszeresen olvasom Major Józsi honlapját (blogját) és ő is most próbálta ki először. A kezelés elsősorban hosszútávú sportolás esetén nyújthat kiemelkedő eredményeket, márpedig az Ironman a hosszútávok közül is a leghosszabbak közé tartozik. Csaknem 8,5 órás folyamatos csúcsterhelés annyira képes lemeríteni a szervezetet, hogy hónapokba telhet a regeneráció. Ugyanakkor ha ez a kezelés tényleg hasznos, akkor forradalmasíthatja az ultra-sportok világát!

Leírása röviden: "A teljestest-hidegterápiát a hő-ingerek és azoknak az idegrendszerben az ingerlési állapotra kifejtett, ideg-reflexes összefüggései alapján fejlesztették ki.

Hatásainak alapja a csaknem egész testre való behatás, amely hirtelen történik, és maximum 3 percig tart. A terápia során a kamra kezelő részlegében kb. -100 – -110°C levegő-hőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete kb. +5°C-ra csökken. A szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak és beindulnak az immunrendszer öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai. Ez továbbá hozzájárul a gyorsabb izomregenerációhoz valamint nyugtatja az idegrendszert."

Hát eddig elképzelni sem tudtam, mi az a hőmérséklet, amit az emberi szervezet kibír. Bundaruhában. Én egyébként is fázós vagyok, de nem hiszem hogy túlélnék fürdőruhában ilyen alacsony hőmérsékletet :S Aki próbálta már, írja meg légyszi mennyibe került, és milyen volt! Már ha sikeresen túlélte :-)

ÁPDÉT: Felhívtam a központot, hogy mégis teljes legyen a cikk. Megkérdeztem például milyen kizáró dolgok vannak. Töményen felsorolva:

- Szív- és érrendszeri panaszok

- Kezeletlen magas vérnyomás

- Akut vese ill. húgyúti gyulladás

- hidegallergia

- daganatos megbetegedés - akár jó-, akár rosszindulatú

- epilepszia

- terhesség a 4. hónaptól

- klausztrofóbia

- Egyéb belső szervrendszeri gyulladás

A kezelés ára: 7000Ft / alkalom, 10 alkalmas bérlet: 55.000 Ft, +1 bérlet pedig 2 alkalmas ingyenes lehetőséget jelent. Üdülési csekket és egészségpénztári kártyát elfogadnak.

http://www.hidegkamra.hu/index.htm

http://www.majorjozsef.hu/index.php?modul=blog&kod=182&kezd=0

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr375224697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harzol · http://blog.harzol.hu/ 2009.09.14. 15:57:15

Hát ha ilyen irányba megy a sport, akkor én nem fogok többet belőle kérni. Illetve majd elkocorászom az ódivatú módszereimmel és figyelem ahogy szenior koromra magam maradok és végre én leszek a legjobb. :)

Bota 2009.09.15. 16:46:04

Te a mobiltelefon ellen is harcoltál, de aztán győzött az idő... Nem vagy túl fogékony az innovációkra :-) Amúgy ameddig ennyire drágák ezek a módszerek, addig nem lesznek elterjedtek az átlagemberek között. De a gépées óra sem olcsó, aztán mégis meglepődik az ember, hogy már minden második futónak van... Ki hitte volna!

Kati 2009.09.18. 11:45:03

Azért az elvekről nem sokat írtak. Hogy is van ezzel a fluxussal? Az emberek többsége elájul az elektromos ketyeréktől. Jó lenne a szétbányászni egy ilyen eszközt, mi van benne...

Kati 2009.09.18. 11:49:04

Oroszoknál közkedvelt dolog a fagyos folyóban fürdés. Csak egy léket kell vágni a befagyott fólyóra és belecsobbanni a vízbe. Garantáltan 5 °C-os lesz a bőrfelszín, sőt még a szemgolyód is befagy. Mondják is hogy egészséges. Meg hozzá a vodka. Ja és sokkal olcsóbb.

Bota 2009.09.18. 13:20:44

Nolátod, működik! Most egy elektromos impulzus generátort mutattak meg, egészen brutális ahogy zúg benne az áram, nagyon durva! A legszebb benne, hogy működik! A szauna is nagyon jó, ha jeges vízbe ugrik az ember. Gyakorlatilag vagy pihentetjük a dolgokat, ami hosszadalmas, vagy elkezdjük szadizni a problémás helyet, gyakorlatilag akármivel, és akkor a szervezet általában reagál: vagy jól, vagy rosszul :-)

Kati 2009.09.19. 21:10:58

Ha télen befagynak a tavak, vágok neked léket és megnézem ahogy beleugrasz. Ne izgulj kapsz egy kötelet a derekadra és majd kihúzunk. Nagyáramú generátor van nálunk a laborban. Mekkora delejt óhajtasz magadba vezetni?

Bota 2009.09.20. 13:02:18

Ejnye, ezek tudományos dolgok, nem szabad őket elbagatelizálni! :-)
süti beállítások módosítása