HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.11.18. 18:33 bota71

Eufória-kör a Velencei-hg.-ben

Végre eljött az alapozás, illetve sokaknak az alapozás előtti nagy pihenés. A hosszú téli edzések folyamán sokan a kilóméter gyűjtögetésre, mások a jelenlegi képességek szinten tartásával edzenek. A hobbi futók elteszik a futócipőt pár hónapra a hideg beköszöntével, a biciklisek pedig holtra nem tudom mit csinálnak ilyenkor, talán erősítenek...

Az átlagos felkészülést ilyenkor sokan úszással és tornatermi erősítéssel, csapatépítő feladatokkal színesítik, illetve remélhetőleg idén is beindul a TTEV, Tibi bácsi és Kerényi Dénes rendezésében, ami segít szinten tartani a tájékozódási képességet és kedvet az emberben.

Mivel hozzánk legközelebb a Velencei-hg. van, leírom az Eufória-körnek elnevezett, pontosan 23km-es karikámat, amit idén január 25.-én futottam először, "megunva" a Haresz kollégával futott Nosztalgia-kört. Ennek a körnek a hátránya, hogy kocsit is igénybe kell venni, de mivel ez is kör, bárhol le lehet tenni a verdát. Én az egyik kedvenc helyemen, Sukorónál szoktam parkolni.

Szóval a kör leírása, Sukoróról rajtolva: a kocsit érdemes a város Fehérvárhoz közelebbi határánál lerakni, van ott egy buszmegálló + kocsma, ott szem előtt van. Nem mintha sok bajkeverő lakna errefelé... A nagyon parás emberek viszont egészen a hegytetőig felmehetnek kocsival, ott van egy bitang pusztulatosan nagy kecó, valami állatdokié.

Szóval kocsmánál némi "dzsinnasztika", csak hogy kiroppanjon a sok beállt csont, illetve főleg télen érdemes maxra nyomatni a fűtést. A tévhittel ellentétben nem attól lesz könnyű a kezdés, ha már a kocsiban szoktatjuk a szervezetünket a hideghez: egy 23km-es kocogásra mínusz10 fokban, szélviharban egyébként sem lehet felkészülni, csak túlélni...

Namost irány rögtön Nadap, és a mezei OB pálya. Csak hogy szokjuk a gondolatot, hátha ismételten ide kerül a rendezés (és megint végre mezőn futhatunk). A hosszú út neve Nadapi utca, először délkeletre indul, majd északkeletnek tart. Elhagyva a várost hangulatos kis fenyves mellett jutunk el Nadapra, pár ház között kell csak elfutni, és már is ott a mezei pálya. Turistajelzés jön egyébként idáig (igényössen felfestve), el sem lehet téveszteni, mondják a helyiek, nekem többször is sikerült :-)

A mezei pályát a Meleg-hegy felé hagyjuk el, itt az úton felfutva lesz egy víztározó, ezt többen ismerhetik, namost itt sajnos tájfutóvá kell átalakulni, és az erdőn-dzsuván keresztül átrobogni a kilátóhoz vezető bicikliútra. Ezt a felnőtt arakosok ismerik, de végülis nem lehet eltéveszteni, hiszen a kilátó végig látszódik, és a nagy irtások alatta kerítéssel vannak elkerítve, tehát csak ezeket a kerítéseket kell alulról kikerülni. (Azt a kétrét csökönyösödött mindenit ezeknek az erdőírtóknak!)

A kilátónál lehet egyet szusszanni, majd az út a Likas-kövek felé folytatódik. Turista jelzés visz el ide, alig 500m-nyire van a kilátótól. Én mindig fel szoktam rá mászni, ha már itt vagyok... Innen le kell robogni a Sukoró felé vezető útra, erdőn keresztül vagy a kilátó alól induló úton. Erdőn keresztül viccesebb :-)

A következő állomás az Angelika-forrás, amiből úgysem folyik semmi, de a kilátó mellett ez is nagy nevezetessége a hegynek. Innen a Czinege-kastély felé vezető úton kell kifutni a dózerútra, amin manapság tudtommal csak vadászok járnak. A fenyves mellett a 2. nagy jobbos kanyarnál kell letérni az útról, a szálerdőben futva vissza lehet jutni a Velencei-hg. kopár dombjaira. Útközben van egy nagy betonkereszt, ami kultuszhely.

A Bella-tótól induló völgy végéhez lyukadunk ki, aholis egy tankjárónál van a részidős hely. Innen irányba kell felfutni a Pogány-kövekhez. Mindig szoktam magam ellen versenyezni, hiszen irányban nagyon nehéz a tökéletes utat megtalálni. Pár méteres eltérések mindig vannak, főleg mivel ugye felfele van, és a szúrós növények miatt végig kacsázni kell, de még mindig van hogy nagyon elkanyarodok.

A Pogány-köveknél csodálatos a kilátás, alapozás alatt minden reggel fel szoktam ide futni, pont akkor kezd világosodni, amikor ideérek, akkor nagyon csodás! Dél felé a Velencei-tó, nyugatnak Székesfehérvár fényei, északnak pedig a Pátkai-víztározó látható. Az Oroszlán-kövek mellett elfutva érünk ki a Pandúr-kövekig, amit Ingó-köveknek is szoktak hívni (ami valójában az összes kő gyűjtőneve). Ismételten mászókákázás, mert az jóóó!

A Pandúr-kövek környéke eléggé dzsuvás, érdemes a völgyben lefelé futni, és a jelzés-elágazásnál az Angelika-forrás fele tartani. Elfutva a szántók között kiérünk az Angelika-völgy alá. Itt kétféle lehetőség van: vagy a csodálatos völgyben megyünk fel a forrásig, vagy rögtön felfutunk a gerincre, és ott futunk végig. Ez se sokkal csúnyább, én váltogatni szoktam.

Az Angelikától a bicikliúton lehet lefelé döngetni Sukoróra, amit egy nagyon szép köves völgyön végigfutva érhetünk el. A vége, csakúgy mint az eleje betonfutás, kb. 1,5km szumma, de lehet hogy kevesebb, tehát nem nagy probléma.

Ezzel a körrel gyakorlatilag a legkevesebb kilóméterrel lehet körbejárni gyakorlatilag az összes szép helyet. Ha már idáig eljutottunk, nem érdemes egyenesen visszamenni Fehérvárra, hiszen a Nadapot és Lovasberényt összekötő műút megannyi lehetőséget kínál a rallyzásra. Ha nincsen vad az úton, akkor is maximálisra tornászható az adrenalin...

A leírásból kimaradt egy ~4km-es karika. Ez egy csodálatos fenyvesben van, régebben a felnőtt fiúkkal futottam. Sajnos elfelejtettem pontosan merre is megy, talán Maki találta ki. Turista térképen sem igazából tudom lekövetni, szóval egyszer el kell rángatnom Gyuszékat, hogy mutassák meg újfent :-)

 


 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr275224709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andor 2009.11.18. 18:57:02

Mondjuk ott Nadapon nyáron egy bazi nagy betonalapon álló kerítéssel az egész birkalegelőt körbekerítették, lezárva ezzel a jelzett turistautat is.

Haresz · http://blog.harzol.hu/ 2009.11.18. 20:56:41

Ez a kör sem olyan egetrengetően nagy újdonság, mert ha jól sejtem Pákozdról szinte egy-az egyben futottuk már párszor és egész hosszan ugyanott megy, mint a nosztalgia kör. Ha viszont már ilyen messzire elmész, akkor érdemes átnézni a Lovasberény felé tartó műút keleti oldalára is. Ott is vannak csudaszép helyek, no meg a vadászok milliónyi nyoma. Kerítések, vadlesek, etetők, utak. Én még csak kétszer jártam azon az oldalon, de van egy olyan érzésem, hogy fogok még párszor arra futni.

Bota 2009.11.19. 10:50:43

Gyóvanna, akkor majd jól elrángathatsz engem is! Szégyen lenne ha pont én nem ismerném arrafelé a terepet :-( Amúgy tényleg nagy részt a Nosztalgia-körnek felel meg, de kihagyva a hétköznapok által megszokott Kisfalud-Csala "Taposómalom-kört", és lerövidítve a 32km-t 23km-re. Amúgy meg a Sukoró környéki erdők is nagyon szépek, bár erős erdőművelés folyik ott arra.

Bota 2009.11.19. 10:52:28

Andor! Ilyen rég nem jártam volna arra???? Nekem nem rémlik ott semmiféle betonalapú kerítés, de asszem el fogok szomorodni ha meglátom. Nem baj, tájfutók vagyunk, majd utat törünk az erdőn keresztül! Amúgy Sukoróról egyenesen fel lehet tolni a víztározóig (vagy mi az), kikerülve Nadapot. Akkor sem sokkal rövidebb a kör, és lehet cikázni össze-vissza addigis...

Angyal Gábor 2009.11.22. 11:29:58

Valóban ott a nagy és ronda kerítés a sukorói út mentén (hála Rehus Ernő Úrnak, aki megvásárolta a területet és emígyen hasznosítja). Viszont szépen ki van táblázva a túrista út új vonala (a sukorói útról nyíló és a víztarály-telepig elmenő út), ami egy jól futható szakasz. Így nem muszáj a dzsindzsásba menni Igaz annak is megvan a szépsége. Csak hát minek.

Haresz · http://blog.harzol.hu/ 2009.11.23. 15:05:32

Tomi! No akkor azt mond meg nekem, hogy mikor leszel olyan állapotban, hogy már le tudj futni 2 órát és mindezt még nem olyan tempóban csinálod, hogy nekem az már túl gyors legyen! Ha jól sejtem ez egy szűk 1 hetes időintervallum, közvetlenül az első 10km-s futásod utáni héten és egy héttel a "simán kocogok 2 órát 3:40-ben" heted előtt. :)

Bota 2009.11.23. 21:55:46

A tunéziai edzőtábor előtt 1 hónap sérülés után 3 hét kellett ahhoz, hogy egy 27km-es lendületes betonfutás végén az 5*1000 méter közül az egyik becsússzon 3 perc alá... Most szerintem egy év is kevés lenne ehhez, mert nincsenek meg a combizmaim...

Dénes Attila 2011.08.08. 07:26:22

Nem tudom miért izgultok a kerítés miatt... Kérdem én: nincs a saját tulajdonú telketek körül kerités? Vagy ajtó a lakásotokhoz/házatokhoz? Ha nektek szabad, miért ne óvhatná Rehus úr (akárki is ő) a saját tulajdonát? Vagy már megint a híres/hírhedt magyar irigykedés a motiváló erő eme kommentárokban?

Ismeretlen_6020 2011.11.21. 19:54:21

Nem azzal van a baj, hogy körülkerítette, hanem az ott a "mindenki területe" volt. Pl. vegyük a fehérvári Halesz parkot. Gondolom van az a pénz, hogy valaki megvegye, és persze akkor körül is keríti. De nem lesz olyan ember, aki megdicsérné érte. Az a pálya évekig adott otthont mezei futóknak, kicsiknek és nagyoknak, és sokan szívesen túráztak ki oda, kifeküdtek a domboldalba, és megnyugvást jelentett nekik az a kis zöld mező. Kár, hogy azt is el kellett venni... Ha van pénze, tegye, igazából a helyi vezetést nem értem miért kellett engedni...
süti beállítások módosítása