HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2009.11.24. 20:55 bota71

Galileo

Sajnálom, hogy ismét nem tömény tájfutással rukkolok elő, node remélem hogy egy kicsit mindenkinek a figyelmét sikerül felkeltenem. Mert ugye az alap, hogy nyomatjuk télen a sok kilómétert, futunk árkon-bokron át, hidegben-fagyban, ugyanakkor néha jól esik egy kicsit mást is csinálni. Tehát: kiegészítő edzések!

Egyik legelterjedtebb az úszás, amit ilyenkor lehet szaunázással vegyíteni. Bár én nyáron 40°C-ban is szoktam szaunázni, dehát ez van... A másik kedvelt kiegészítés az erősítés: régebben egy csomó gyakorlatot végeztünk tornateremben, amik kiválóan szinten tartották az izomzatunkat, sőt, tavaszra még izmosabbnak éreztük magunkat! Bizony nekem mindig csak szenvedések voltak ezek, és mindig úgy éreztem, hogy nem kellene ilyeneket csinálnom, mert egyszerűen gyenge voltam hozzá. Ugyanakkor heti egyszer 45 perc még nekem is belefért minden télen.

Most a medicinlabdás, statikus erősítéses és egyéb rövid-dinamikai sprintfutásos gyakorlatok helyett egy másik alternatív izomfejlesztőt szeretnék bemutatni, amit van szerencsém alkalmazni mostanában. Ez pedig a székesfehérvári Sani-Prevent Mozgásszervi Központban alkalmazott programsorozat, sérülés utáni felépülésre, illetve élsportolók kiegészítő edzésére.

Már eleve az a tény, hogy Fehérváron létrejött a Sportsebészet nemrégiben, eléggé nagy fegyverténynek számít. Viszont szorosan ehhez kapcsolódóan, vele együttműködve dolgozik az állatkórházban a Sani-Prevent Mogzásközpont, Kocs doktorral. A kezelések kezdetén érdemes a Leonardo 2000 izomdinamikai méréssel felmérni az izomzatunkat - futóknál főleg a combizomzatra koncentrálva -, majd a háromdimenziós csontszerkezet- és csontsűrűség méréssel ellenőrizhetjük, hogy a közeljövőben várható-e valamiféle sérülés, fáradásos-törés, amit érdemes lenne elkerülni.

Itt jegyezném meg, hogy a Galileo program szerves része a csont- és porcképző tabletták (Seatone) szedése, amit akkor is érdemes magunkra erőszakolnunk, ha éppen nincs semmi bajunk: ezek ugyanis nagyban segítenek a szervezetünknek pótolni, beépíteni a glükózamint és az egyéb fontos összetevőket. Élsportolóknál erre különösen oda kell figyelni, főleg azoknál, akiknek a térde extrém terhelések alatt van. A csontpor ára 5.000 Ft, a porcképző ára 7.000 Ft, ezek kb. 1 havi adagot fednek le élsportolóknál, átlag embereknél 2 hónapot.

A Galileoról részletesen a cikk végén megjelenő linken lehet olvasni. Én csak röviden ismertetném, miről is van szó: ez egy izom-ideg stimuláló készülék, mely egy rendkívül egyszerű, ámde nagyszerű elven működik: nagy frekvenciával mozgatja ki a rajta álló embert az egyensúlyából, mely test igyekszik ezt kivédeni, és ez egy erős izommunkával jár. Azonban fontos megjegyezni, hogy míg az izmok aktívan húzódnak össze, másodpercenként rengetegszer, addig az ízületeket kíméli az eszköz!

A készülék (itt Fehérváron 2 darab Galileo 2000) 5-30 Hz közötti működési tartománnyal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként akár 30-szor is kimozdítja a rajta álló testet az egyensúlyi helyzetből. Egy ciklus ideje 2 perc, közötte a pihenőt érdemes szerintem rövidre venni, mondjuk fél percre. Bemelegítésnek én a 12 Hz-et választom, 1 percet  páros lábbal, 1 percet pedig a megerősíteni kívánt lábbal. Innentől növeljük a frekvenciát, 2 perc megy 18 Hz-en, majd 2 perc 24 Hz-en. Figyelem: ez még mindig nagyon messze van a 30 Hz-től, de már ez is "gyilkos"!!! Úgy érzem rajta magam, mint aki nem fogja túlélni az edzést... Jöhet a 22 Hz-en végzett 2 perc, majd levezetőnek a 12 Hz, az utolsó 1 percben páros lábbal...

Az edzésem így 10 perc a gépen, de felér kb. 1 óra kemény tornatermi edzéssel! 100-150 perc alatt lényegesen megnövelhető az izom mérete, akár 1cm-rel is! Ami a legnagyobb előnye, hogy nem kell szinte sohasem várni. Munka előtt és/vagy után be lehet ugrani, letudni a 10 perc edzést, majd jóleső fáradtsággal munkába- / hazamenni. Igazából nem terheli a szívet, tüdőt (arra ott az úszás), és nem izzaszt le (arra ott a szauna). Csak a combra és vádlikra hat. De ott nagyon...

A kezelés nem igazán mondható olcsónak, sőt, kifejezetten drágának tartom: 80 perc 10.000 Ft, ami ugye 8 edzést takar. 200 perc viszont 18.000 Ft. A 20 edzés pedig minden hétköznap végezve 1 hónapig kitart. Nem kell ugyanakkor ezt ilyen rendszeresen végezni, elég, ha kiegészítő edzésként fogjuk fel: ha heti kettő alkalommal számolunk, akkor 10 hétig lefedi a drágább kártya az edzésprogramunkat. Ez évi 90.000 Ft-os beruházást jelent, hát élsportolóknak ennyi azért még akad a pénztárcában...

Közben, hát persze, gondolkoztam azon is, mekkora poén lenne egy bajnokságot rendezni a Galileo készülékeken! Mondjuk: ki bírja tovább 30 Hz-en?? :-) Szerintem én 4 perc után leesnék róla, és többé nem állnék lábra, ugyanakkor nyilván jó sok edzéssel növelhető ez a fajta alapálló-képesség! Nem semmi lenne hónap végén elérni a 10 percet :-)

Visszatérve a program legelejére: élsportolóként folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy mennyit is fejlődtünk az edzések alatt: tehát itt nincs zsákbamacska, nincs önámítás ("úgy érzem, hogy..!"), vagy orvosi belemagyarázás ("érzed már, hogy...?"), hanem tényszerű adatokkal tudom ellenőrizni, hogy mennyire használt a Galileo. Lehet kísérletezgetni is, szépen lassan rá lehet jönni, hogy egy adott sportolónak mi a leginkább megfelelő edzésmódszer: hány Hz-en kezdeni az edzést, mennyire legyen terpesztve a láb, milyen mozgásokat végezzen, miközben dolgozik a gép és az izmai, stb... Ma éppen a focisták speciális edzését láttam, ami nyilván nem alkalmas futók izomerősítésére, mert nagyon a rúgóerőre megy rá. Nekünk a dombfutások miatt célszerű edzés közben lassú guggolásokat végezni, ezzel is növelve a hatékonyságot. Mert hát önmagában is jó combizom edzés ha 2 percig folyamatosan lassan lejjebb és lejjebb ereszkedve guggolok le, majd ugyanilyen folyamatosan térek vissza a nyújtott lábas állapotba, azonban mindez egy olyan padon, ami közben folyamatosan "remegteti" az izmokat, na az a valami!

A Mozgásszervi központ vezetője, Dr. Kocs Mihály az első alkalommal bemutatja a gépet, rajtunk. Ez eddig teljesen ingyenes. Ha tetszett, és vásárolunk egy chipkártyát, 80 vagy 200 perceset, akkor felír egy edzésprogramot, amivel elkezdhetjük a munkát, aztán majd szépen lassan úgyis kialakul, ráérzünk, mennyire érdemes tőle eltérni. Én őszintén mondhatom, hogy csak javasolni tudom mindenkinek, hogy legalább egyszer nézzen le, próbálja ki, ha tetszett, akkor pedig "nevezzen be" egy fordulóra, hátha magával ragadja ez az egyszerű, de fantasztikus készülék!

Bővebb információ mindarról, amit leírtam:

http://www.saniprevent.hu/

A Galileo 2000 ára potom 8.500 EUR + áfa, ami nagyon baráti :-) De viccet félretéve, egy nagyobb egyesületnek beruházás szinten... mindenképpen megéri! Pont az edzés rövidsége miatt ugyanis rendkívül jól kihasználható, és hosszútávon simán gazdaságosabb, mint a konditermi bérletek...

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr675224713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haresz · http://blog.harzol.hu/ 2009.11.25. 10:15:00

Na tessék! Én meg ma reggel voltam olyan hülye, hogy ódivatú módon kimentem a hegyre dombrésztávozni. Amúgy ennek talán még látom is értelmét, de ahhoz, hogy az ember ilyen dolgokra is tudjon időt, pénzt fordítani már minimum félprofinak kell lenni. Nyugi Tom! Te az vagy már. Aztán csak óvatosan, mert gondolom ha rossz helyre dolgozol a géppel, akkor cipelheted a fölös izomtömeget majd a felfelékben a harmatgyenge nem megdolgozott izmaiddal. :)

Kati 2009.11.25. 11:25:48

Na, ez aztán a jó biznisz! Filléres dolgokból összeraknak egy csilli-villi készüléket és baromi drágán eladják. "Sajnos" én mindig a működési elvet keresem, nem esem hasra a technika vívmányai előtt. Valószínűleg egy egyszerű négyszög vagy szinusz jelgenerátor van belül, ami nagyfeszültségű egyenfeszültséget ad ki a fém kapaszkodó és fém állóhely között. Ennél fogva a karodon, sziveden és egyéb belső szerveken, lábon keresztül záródik az áramkör. Azért nem halálos mert egy áramkorláttal a kimenő áram nagyon kicsire korlátozott. Az áramerősség függ viszont a készüléken álló embertől is. Alkohol vagy sok víz fogyasztása után a test ellenállása kisebb, tehát a rajtad áthaladó áram erőssége nagyobb. Még a magasság is számít. Hangsúlyoznám, hogy az áram nem válogatós, arra halad amelyik szervnek kisebb az ellenállása. Nem hinném hogy a vérrel bőven ellátott szerveket - szív, tüdő - kikerülné. Tanulság: az orvosok nem értenek a műszaki cuccokhoz, a mérnökök meg kifejlesztenek bármit!

Bota 2009.11.25. 20:45:48

Neem, kapufa :-) Amiről Te írsz, az a szelektív ingeráram, az is az izmok erősítésére szolgál, és tényleg szinuszos asszem, de lehet máshogyan is triggerelni. Olvasd el szerintem a honlapot, tényleg egy pofon egyszerű dologról van szó: állsz egy lemezen, ami másodpercenként X-szer kimozdul: az egyik széle lefelé, a másik felfelé, majd fordítva. Azaz rezeg. Az izmaid meg egyensúlyban akarnak tartani, nehogy leess róla! Ennyi az egész! De amilyen egyszerű az ötlet, annyira nagyszerű az eredmény amit okoz... Én spec. rühellem a konditermet, ami statikusan erősít, na ez meg dinamikus, amit én nagyon de nagyon szeretek :-)))

Kati 2009.11.27. 10:52:28

Na azt is könnyű legyártani. Mi a búbánatért kerül 8500€-ba?! Azért, hogy nehogy már széles körben elterjedjen? Szerintem a centrifuga tetején állva is hasonló erdményt érhetsz el. :-) Korai fejlesztőben is használnak billegő deszkát, csak nem kell a gyereket 30 Hz-cel rázni.Az meg az agyra hat, azt mondják. Akkor te most lehet, hogy combra és agyra gyúrsz?

Bota 2009.11.27. 21:53:23

Komolyan hiszem, hogy itt az innovációt kell megfizetni. Illetve azt sem, hanem az ötletet, hogy ez bizony hatásosabb mint a konditerem! Maga a szerkentyű olyan 100.000 Ft-ból legyártható, pontosan ugyanígy. Ugyanakkor egyesületeknek gondold el mennyire megérné egy ilyen! Persze nagyobb egyesületekre gondolok... Szinte kötelező tartozék egy atlétikai konditerembe :-)

pabododygag · http://my-addr.com/ 2011.03.11. 01:32:54

sokat tanultam
süti beállítások módosítása