HTML

Tagdíj

A közlemény rovatba írják be,hogy tagdíj  és a nevet, akinek a tagdíját külditek.

Az OTP Bankban vezetett számlánk száma: 11736116-20131533

Bemutatkozás

Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó szakosztály honlapja

 

Fejér Megyei Tájékozódási Futó Szövetség

 

Adó 1%: ARAK

Adószám: 18481769-2-07

Szepesi Imre honlap

2010.01.18. 15:00 bota71

Hogyan lesz valakiből elit tájfutó?

"Az aranyérem csodálatos dolog, de ha nélküle nem érsz eleget, akkor vele sem..."

A múltkor írtam egy cikket a kenyai futókról, és hogy mennyire fontos csapatban edzeni. Node a tájfutás ugye sokkal komplexebb mint az atlétika!

Még régebben a fiatal finn világbajnok, tájfutó klasszis Pasi Ikonen készített egy kis skiccet, hogy mik azok a dolgok, amik szerinte hozzásegítenek valakit a magasabb szintre lépéshez. Mivel tulajdonképpen minden pontjával egyetértek, így közzé is tenném, egy kis magyar fordítással. Ikonen elveihez talán jelenleg Gösswein Csabinak sikerült a legközelebb kerülnie, aztán majd meglátjuk, lesznek-e követői...

A kép címe: How to become a better orienteer, azaz: hogyan válhatunk jobb tájfutóvá?

- Motiváció és szerelem : itt valószínűleg kétértelműen használja a szerelem szót, ugyanis fontos a tájfutás, természet szeretete, ugyanakkor fontos, hogy megtaláljuk az igazit - nála ő nem más, mint Minna Kauppi sokszoros világbajnok tájfutónő. Ha az ember szerelme is profi, akkor sokkal több időt tudnak együtt lenni, és végig segítik egymásban fenntartani a lelkesedést, a tüzet, amely elengedhetetlen a motivációhoz.

- A természet szépsége

- Személyes példakép

- Pihenés : mely ugye szerves része az edzéseknek. Ikonen eléggé "gyatra" kilóméterátlagokat tudhat magáénak havi lebontásban, ugyanakkor egy-egy edzőtábor erejéig elképesztő mennyiségű munkát tud le.

- Jobb kapcsolat a tájfutótársakkal

- Legyen egy tájfutó edzőtársad, akivel edzhetsz

- Edzél keményen és komolyan

- Elemezd magadat és a teljesítményedet

- Legyél reális : azaz reális célokat tűzzél ki magad elé.

- Tanulj a hibákból

- Utazz el más országokba, tájfuss minél több új terepen

- Fussál megfelelő környezetben: fussál erdőben és éljél skandináv országban

- Edzések: 50% technikai, 50% fizikai

- Legyenek terveid

- Törődj magaddal: alvás, étrend

- Kövesd nyomon a többi tájfutó életét : blogok, honlapok

- Játszál tájfutó játékkal : pl. Catching features

- Legyen tájfutó barátnőd

- Legyen helyes étrended

- Célok és álmok : 1. hely? Egy igazi profi szemlélete: egy versenyen csak egy győztes van, mindenki más vesztes. A győztesnek nem kell magyarázkodnia, a vesztesnek meg nem érdemes... Ahogy a Queen dalában van: "no time to losers", avagy senki sem azért edz 110%-al, hogy kikapjon egy versenyen. Ugyanakkor tény hogy vannak nálunk jobbak, akik segítenek nekünk a fejlődésben minden egyes alkalommal, amikor legyőznek.

- Specializálódj: milyen számokban akarsz sikereket elérni? Manapság egyre népszerűbb, mivel egyre több szám van, amik megosztják így a mezőnyt.

- Gondolkodj pozitívan

- Álmodj a tökéletes tájékozódásról : minél jobban tájékozódsz, annál gyorsabb sebesség mellett tudsz teljesíteni egy pályát. A sebesség növelésével viszont romlik a tájékozódás. Nem létezik tökéletes tájfutás: egy VB győztes sohase tudja elérni azt a sebességet, amit mondjuk egy részletesen szalagozott pályán, térkép nélkül el lehet érni.

- Aludd ki magad, pihenj sokat!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://araktajf.blog.hu/api/trackback/id/tr915224727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása